Tijd voor vernieuwing: het bestendigen van het Rijksbrede ICT-landschap

Tijd voor vernieuwing: het bestendigen van het Rijksbrede ICT-landschap

Het is de taak van de overheid om zowel de burger als de ambtenaren – digitaal – goed te bedienen. Maar hoe doe je dat als je nog met verouderde systemen werkt? Systemen die niet meer passen in het huidige ICT-landschap en in een schaarse programmeertaal zijn geschreven. De digitale wereld ontwikkelt in een hard tempo, dus wil de overheid haar dienstverlening nu en in de toekomst optimaal blijven leveren, dan is het hoog tijd voor vernieuwing, werken volgens standaarden en het bestendigen van het ICT-landschap. Maar wat is daar precies voor nodig? Dat leggen we aan je uit.

De drive voor digitale transformatie vraagt om vernieuwing

De overheid wil graag future proof zijn en heeft de drive om digitaal te transformeren. Aan de ‘voorkant’ willen ze middels applicaties mens, medewerker en maatschappij zo optimaal mogelijk ondersteunen, waarbij de dienstverlening als geheel – uit het perspectief van de burger (customer journey) – logisch is. Dit vraagt om een stevige, toekomstvaste, flexibele en schaalbare ‘achterkant’. De huidige achterkant voldoet hier echter niet aan. Er worden tot op heden verouderde systemen gebruikt die niet alleen de gewenste dienstverlening naar burgers onmogelijk maken, maar ook veel onnodige kosten met zich meebrengen. Er is geen ontkomen aan: de achterkant moet vernieuwd worden. Dit betekent dat verouderde systemen (legacy) vervangen worden (lifecycle management) door nieuwe oplossingen die voldoen aan de eisen.

Grote trend: de beweging naar de cloud

Een grote trend in het vernieuwen van de ‘achterkant’, ofwel het ICT-landschap, is de beweging naar de cloud. De cloud is namelijk schaalbaar en flexibeler in te richten. Eén van de speerpunten is de I-strategie van het Rijk is dan ook: het ontwikkelen van een rijksbreed strategisch cloudbeleid met richtlijnen voor het gebruiken van clouddiensten. Rijksbreed betekent ministerie overstijgend, zodat ministeries weten binnen welke kaders ze kunnen werken en het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Bij het ontwikkelen van dit beleid moeten verschillende afwegingen gemaakt worden, zoals het wel of niet nemen van een Rijkscloud en het wel of niet aangaan van Europese en commerciële samenwerkingen.

Er wordt er al hard aan de beweging naar de cloud gewerkt. Bij één van onze klanten is een consultant van Interface ICT Force bijvoorbeeld aan de slag gegaan met het onderzoeken van cloudoplossingen en hoe ze die kunnen inzetten als infrastructuur voor hun applicaties. Een andere consultant werkt als architect aan de koppelvlakken van ‘Mijn DigiD’ (ondergebracht in de cloud). De app van ‘Mijn DigiD’ wordt op dit moment door hem doorontwikkeld.

Ontwerpen van rijksbrede ICT-landschapsarchitectuur

Om de noodzakelijke vernieuwingen aan de ‘achterkant’ te realiseren, zoals de beweging naar de cloud, moet er ook een ICT-landschapsarchitectuur ontworpen worden. In de architectuur worden kaders en standaarden vastgelegd die Rijksbreed toegepast moeten worden. Hierdoor richten alle overheidsinstanties hun ICT-landschap op dezelfde manier in en zijn ontwerpen stevig, toekomstvast, flexibel en schaalbaar. Het maakt dan bijvoorbeeld niet uit of je ministerie X of Y naar de cloud wilt brengen, iedereen werkt volgens dezelfde methoden en processen. Niemand hoeft zich bijvoorbeeld af te vragen: Wat mag je wel en niet in de cloud opslaan? Hier is een uniforme wet voor opgesteld, zodat voor iedereen duidelijk is waaraan ze moeten voldoen. Dit soort standaarden maken het uiteindelijk ook makkelijker om zaken tussen organisaties aan elkaar te knopen.  

Steeds meer werken volgens standaarden

Het streven naar gestandaardiseerde werkwijzen is een positieve ontwikkeling binnen de overheid. Hierbij maakt maatwerk plaats voor uniforme oplossingen, en dat voorkomt een hoop uitdagingen in de toekomst. Uitdagingen die je nu bijvoorbeeld nog bij de Belastingdienst ziet. Daar zijn applicaties in een schaarse programmeertaal geschreven. Een groot deel van de consultants die deze taal beheersen, bereiken binnen een aantal jaar hun pensioengerechtigde leeftijd. Omdat cruciale applicaties alleen op deze taal draaien, ontstaat er binnen een serieuze uitdaging om de continuïteit van de dienstverlening naar de burger en het bedrijfsleven te borgen. Het invoeren van standaarden biedt een duurzame oplossing voor deze uitdagingen.

Wij blijven de ontwikkelingen richting de cloud en het werken met standaard op de voet volgen en hebben experts in huis die de uitdagingen van de overheid met frisse energie tackelen. Benieuwd wat ze voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. We stellen onze experts graag aan je voor.