De effecten van de Wet DBA zijn zichtbaar. De markt beweegt, de politiek werkt aan nieuwe kaders. Dit is het moment om de balans op te maken: waar staan we en wat betekent dit voor de IT-inhuur in 2025?
Marktontwikkelingen
De terughoudendheid onder opdrachtgevers is sinds de start van het jaar verder toegenomen. Vooral binnen de overheid en semioverheid zijn diverse organisaties volledig gestopt met het inhuren van zzp’ers. Deze ontwikkeling volgt op aangescherpte handhaving van de Wet DBA én kabinetsmaatregelen om te bezuinigen op externe inhuur.
De daling in beschikbare opdrachten zette zich in het vierde kwartaal van 2024 al in. Vergeleken met Q4 2023 daalde het aantal freelance-opdrachten met maar liefst 15%, terwijl het aantal opdrachten voor gedetacheerde consultants met 6% terugliep (bron: Consultancy.nl en Intelligence Group).
In februari 2025 bereikte het aantal opdrachten het laagste niveau sinds begin 2022.
Binnen de IT-sector is deze trend duidelijk voelbaar. De concurrentie onder zelfstandige IT-professionals neemt toe, tarieven staan onder druk en de doorlooptijd tussen opdrachten wordt langer.
We zien dat steeds meer bemiddelaars nieuwe samenwerkingsmodellen ontwikkelen die zelfstandigen een aantrekkelijker perspectief bieden, bijvoorbeeld door het aanbieden van een basissalaris of een aanvullende bonusstructuur. Hiermee spelen zij in op de behoefte aan meer stabiliteit in een veranderende markt.
Ook wij zijn actief bezig met deze ontwikkelingen. Met Flexlance bieden wij IT-professionals een alternatief dat vrijheid en flexibiliteit combineert met de zekerheid van een stabiel inkomen, zonder de traditionele beperkingen van een dienstverband.
Politieke ontwikkelingen
De Wet DBA blijft onderwerp van politiek debat. De Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties) was al in voorbereiding en richt zich op duidelijkere toetsing van arbeidsrelaties.
Nieuw is dat er daarnaast een initiatiefwetsvoorstel voor een Zelfstandigenwet is ingediend door Kamerleden van VVD, D66, CDA en SGP. Deze wet introduceert het uitgangspunt "ondernemer tenzij" en werkt met een drietoets op inbedding, gezagsverhouding en ondernemersrisico.
Beide wetsvoorstellen zijn nog in ontwikkeling. Definitieve teksten worden verwacht na consultatie en advies van de Raad van State.
Vooruitblik
De komende maanden staan in het teken van verdere uitwerking van zowel de VBAR als de Zelfstandigenwet. De verwachting is dat beide voorstellen later dit jaar aan de Tweede Kamer worden aangeboden.
Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet en blijven opdrachtgevers en zelfstandige IT-professionals actief informeren over de impact op de dagelijkse praktijk.
Afsluiting
Benieuwd of Flexlance bij jou past?
Met Flexlance combineren wij de flexibiliteit van zelfstandig werken met de zekerheid van een vast basissalaris en aanvullende vergoedingen. Meer weten? Lees verder op flexlance.interface-ict.nl.