De Nederlandse overheid wil zo transparant mogelijk zijn richting burgers. Daarvoor hebben ze een aantal belangrijke stappen ondernomen. De aanleiding hiervoor is onder andere de Kindertoeslagenaffaire, die een kras op het imago van de overheid heeft achtergelaten. Om het vertrouwen van burgers te herstellen, is de initiatiefwet Open Overheid (WOO) in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat informatie van ambtenaren ook voor burgers beschikbaar is. Op deze manier willen ze een open en transparante overheid creëren. We leggen uit wat dit betekent en wat daarvoor nodig is.
Van reactief naar proactief informatie delen
Informatievoorziening naar de maatschappij is een essentiële voorwaarde voor het functioneren van onze democratie. Eén van de thema’s binnen de Rijksbrede I-strategie is daarom het op orde brengen van de informatievoorziening middels informatiehuishouding. Dit betekent dat overheidsinformatie te allen tijde toegankelijk, vindbaar, juist, volledig en betrouwbaar moet zijn. Informatie mag niet kwijt zijn en er mag geen twijfel bestaan over de juistheid en echtheid ervan. Dit wordt juridisch geborgd door de initiatiefwet Open Overheid (WOO). Het doel is dat burgers snel en gemakkelijker toegang hebben tot informatie. Dit vraagt om een radicale verandering van houding: van reactief naar proactief. Waar informatie voorheen pas beschikbaar kwam op verzoek, wordt deze nu proactief gedeeld.
Implementatie Wet Open Overheid (WOO)
Eén van de speerpunten de WOO is de implementatie van een proactief informatiebeleid. Dit betekent dat dus dat de overheid zelf actief informatie deelt met het publiek. De realisatie van de informatiehuishouding naar de standaarden van de WOO wordt op technisch en organisatorisch gebied vormgegeven.
- Technisch: De ontwikkeling van het platform PLOOI. Met PLOOI wordt één plek gecreëerd waar burgers en bedrijven overheidsinformatie kunnen vinden.
- Organisatorisch: De overheid wil het toezicht op (de verbetering van) de informatiehuishouding en het openbaarheidsbeleid verder versterken middels het Adviescollege Actieve Openbaarheid. Belanghebbenden kunnen bij openbaarmakingskwesties terecht bij dit Adviescollege.
Uitdagingen in de praktijk
De implementatie van WOO is een groot project waar alle ministeries aan mee zouden moeten doen, maar in de praktijk doen een aantal ministeries niet actief mee. Dit vormt een grote uitdaging. Onze consultants die hierbij betrokken zijn merken vooral dat het veel duwen en trekken vergt om iedereen mee te krijgen in deze verandering.
Verandermanagent is cruciaal
De implementatie van de WOO gaat dus niet alleen om technische aanpassingen, maar vooral om verandermanagement. Het gaat erom hoe organisaties omgaan met deze verandering en hoe zij medewerkers meenemen in dit proces. Daar is een nieuwe en duidelijke visie voor nodig en de bereidheid om oude werkwijzen los te laten. Dit is een voorwaarde om alle veranderingen door te kunnen voeren. Als de overheid transparant naar haar burgers wil zijn, dan heb je mensen nodig die vernieuwende energie en duidelijke visie meebrengen. Alleen dan kunnen we echt verandering teweeg brengen.
Bij Interface ICT Force hebben we mensen die met frisse en vernieuwende energie innoveren en dit soort veranderingen realiseren. Benieuwd hoe ze voor jou veranderingen in gang kunnen zetten? Neem dan contact met ons op. We stellen je graag voor aan onze experts.