Een digitaal Nederland vraagt om beschikbaarheid van informatie onder alle omstandigheden. De overheid streeft ernaar dat informatie tijdig, correct, volledig en alleen toegankelijk voor de juiste personen is. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Verschillende incidenten en adviezen rondom informatiebeveiliging geven aan dat de situatie alarmerend is. De overheid heeft haar zaken niet op orde en dit heeft consequenties, zowel financieel als in het vertrouwen in de overheid. Digitale weerbaarheid is dus van groot belang. Maar wat heeft de overheid nou precies nodig? Wij leggen het uit.
Componenten van digitale weerbaarheid binnen het Rijk
De overheid draagt volgens ons de verantwoordelijkheid om informatie onder alle omstandigheden beschikbaar te stellen en de veiligheid hiervan te waarborgen. Dit vraagt van de overheid zowel een faciliterende- als controlerende rol. Faciliteren betekent dat ze moderne digitale middelen inzetten en zorgen voor een strakke organisatie met processen om zo informatie beschikbaar te maken. De controlerende rol houdt in dat de overheid een proactieve houding aanneemt om mogelijke incidenten rondom de informatievoorziening te voorkomen en sneller te herstellen. Als ze dit kunnen borgen, zijn wij ervan overtuigd dat het vertrouwen in de overheid op dit thema kan worden hersteld.
Feitelijke veiligheid als faciliterende basis
Binnen de rijksbrede I-strategie wordt werken aan de feitelijke veiligheid als speerpunt benoemd voor het versterken van de digitale weerbaarheid. Dit speerpunt dient in onze ogen als uitgangspunt voor alle andere activiteiten. Deze basis bestaat uit de inzet van moderne digitale middelen die voldoen aan de groeiende informatiebehoefte. Hierbij hoort ook een ingerichte administratieve omgeving. Zo waarborgen we de beschikbaarheid en veiligheid van informatie. Concreet vertaalt dit zich in een aantal acties waarmee wij overheidsorganisaties helpen. Zo is het neerzetten van een actuele en robuuste architectuur een terugkerende uitdaging, alsmede het lifecycle management van fysieke apparatuur. Aan de organisatorische zijde helpen we in het verbeteren van de informatievoorzieningsprocessen die ‘secure by design’ zijn.
Governance als controlerende basis
Juiste besturing, beheersing, verantwoordelijkheid en zeggenschap van- en binnen de overheidsorganisaties zijn van cruciaal belang om zelf ‘in control’ te blijven. Allereerst in de context van digitale weerbaarheid om bedreigingen beter te identificeren en voorkomen. Daarnaast om op een adequate manier om te gaan met incidenten. Een belangrijk actiepunt waar wij onze klanten bij helpen is het begrijpen en beheersen van crises, zowel in IT als in bredere bedrijfscontext. Wij doen dit met een nadruk op strategisch management en bedrijfscontinuïteit.
Tackle de uitdagingen met vernieuwende energie
De overheid is zich bewust van de stappen die het moet maken om digitaal weerbaar te worden. Voor deze uitdagingen heeft de overheid hulp nodig. Wij geloven dat mensen met vernieuwende energie, ervaring en know-how binnen dit thema de waarde kunnen toevoegen om zo samen deze uitdagingen te tackelen.
Wil je weten wat onze mensen voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! We maken graag kennis en luisteren naar jouw uitdagingen.